Minden, amit a szürkehályog műtétről tudni szeretnél

Minden, amit a szürkehályog műtétről tudni szeretnél

2024. április 2. kedd Kikapcsolva Szerző: seditor

A világon évente több millió emberen végeznek szürkehályog műtétet. Tekintettel arra, hogy a kialakulása szorosan összefügg az idősebb korral, nem meglepő, hogy a szemsebészeknek sok dolga van az öregedő lakossággal. Mivel a közelgő műtétre való felkészülés idegtépő lehet, segíthet, ha elolvasod, mire számíthatsz a beavatkozás során. Ha bővebben is megismernéd a témát, keresd fel a drszaboantal.hu weboldalt.

A szürkehályog műtét lépései

Az eljárás menete valójában viszonylag egyszerű. Ennek ellenére egy szemsebész körülbelül egy évtizedes orvosi és szakorvosi képzésen megy keresztül, hogy tökéletesítse a technikáját. A szürkehályog műtét célja a homályos, zavaros kristályos hályog eltávolítása a szemről, és egy tiszta implantátummal való helyettesítése. A homályos rész eltávolításával a fény megfelelően tud bejutni a szembe, így jobban látsz.

1. lépés: a szem feltérképezése

A lézerrel végzett műtét kezdetén az orvosod egy kamerával ellátott ultrahangos képalkotó eszközt helyez a szemed fölé. Ez a készülék feltérképezi a szemed alakját és felszínét, és ezt az információt egy számítógépre küldi. A számítógép kiszámítja, hogy hol és milyen mélyen legyenek a bemetszések.

2. lépés: a szürkehályog lágyítása

Bár a szürkehályog alapvetően a lencse elhomályosodásával jár, de annak merevedése vagy keményedése is előfordulhat. A kemény lencsét némileg nehezebb eltávolítani a műtét során, és lehetséges, hogy valamivel nagyobb bemetszésre van szükség ahhoz, hogy orvos az összes darabot el tudja távolítani. Ha lézeres műtéti beavatkozásra kerül sor, a gép ultrahanghullámok segítségével lágyíthatja a hályogot, mielőtt a műtét megkezdődik.

3. lépés: a bemetszés elvégzése

Ahhoz, hogy a szürkehályogot eltávolíthassa a szemedről, az orvosodnak egy nagyon kis bemetszést kell ejtenie a szemen. Mire ez a vágás megtörténik, egyfajta érzéstelenítésben leszel, így nem fogod érezni. A lézerrel végzett bemetszések a szemedtől és a szürkehályogtól függően hosszabbak vagy rövidebbek lehetnek, mint a szikével végzettek.

4. lépés: a szürkehályog felszakítása

Itt az orvos egy nagyon kicsi, tollszerű eszközt helyez a szemen lévő bemetszésbe. Amikor ez az eszköz működésbe lép, hanghullámokat bocsát ki. Ezek a hullámok áthaladnak a hályogon, és darabokra törik azt. Egyes lézerkészülékek képesek a hályogot felszakítás alkalmazása nélkül is széttörni. Ezekben a helyzetekben erre a hanghullámos lépésre nincs szükség.

5. lépés: a szürkehályog eltávolítása

Ha a hályog elegendő darabra tört, az orvos egy szívó eszközzel eltávolítja az összes darabját.

6. lépés: a lencse cseréje

Miután a sérült hályogot eltávolították, itt az ideje, hogy új lencsét helyezzenek a szembe. A műtét előtti vizsgálat részeként az orvosod ismerteti a számodra rendelkezésre álló típusokat, és segít eldönteni, hogy melyik felel meg szemednek, az életmódodnak és a költségvetésednek egyaránt.

A műtét nem vesz igénybe sok időt, kb. 20 perc alatt befejeződik. Közvetlenül utána körülbelül fél órát kell pihenned. A beavatkozás elvégzése után 3-4 napon belül vissza kell tudnod térni a munkádhoz. Ha poros vagy füstös környezetben dolgozol, akkor legalább 2 hét pihenőidőre van szükséged, mielőtt újra munkába állnál.”