A futópad vagy a futópálya jobb a térdízületeknek?

A futópad vagy a futópálya jobb a térdízületeknek?

2016. szeptember 27. kedd Kikapcsolva Szerző: administrator
Futópad vagy futópálya

Futópad vagy futópálya

A futás több egyszerű sportnál, hiszen amellett, hogy formába hoz, az ellenálló képességünket is erősíti és az egészségi állapotunkra is több szempontból pozitívan hat. Lehet futni a szabadban, futópályán, nyitott illetve zárt stadionokban vagy futópadon, rengeteg lehetőséget rejt, kinek mi fekszik jobban.

Azonban tudni kell, hogy a különböző terepek eltérő megterhelést jelentenek az ízületeknek, így érdemes megfontolni a választást. A futópad mindenképp a legkíméletesebb, hiszen direkt úgy lett kialakítva, hogy elnyelje a becsapódások egy részét, így az ízületekre sokkal kevesebb teher nehezedik, ezért a sérülések esélye is kisebb és a nagyobb súlytöbblet sem jelent problémát.

Ezzel szemben, az aszfalt sokkal keményebb és az ezen való kocogás, intervallumos edzés nagyobb hatást gyakorol, ami nem feltétlenül pozitív. Van azonban még egy alternatíva, a futópálya, ami nem csupán egy kijelölt útvonal, ahol lehet futni, hanem egy olyan pálya, ami speciális talajjal rendelkezik, aminek szerepe szintén a teher egy részének elnyelése, mint a futópad esetében és csupán egy kicsivel marad alul annak hatékonyságán.