A kínai gasztronómiáról röviden!
Így 2013 vége felé már egyre elterjedtebbek a legkülönfélébb kínai gyorsbüfék, éttermek, ahol az európai emberek is pillanatok alatt hozzájuthatnak azokhoz a finomságokhoz, amelyek több évszázadon át kizárólag Kínában voltak elérhetőek. Persze az itthoni kínai éttermek színvonalát semmiképp sem szabad összehasonlítanunk azzal a színvonallal, amivel odakinn találkozhatunk. Persze az itthoni kínálatban is fellelhető a minőség és az autentikus konyhaművészet, az azonban kétségtelen, hogy aki a legkisebb eltéréseket sem szeretné megtapasztalni, ki kell utazzon, ugyanis ott mindent megtalál. A kínai konyháról nem érdemes részletesen beszéljünk, mert akár több tíz könyvet is írhatnánk erről a témáról. Egy-egy ételnek számtalan változata van, s mivel az ország is óriási, így az emberek is másképp főznek. Általános jellemzőket természetesen lehet aggatni a kínai konyhára, de ehhez nem árt kicsit a részletekbe is belemenni. A kínai gasztronómia tehát nagyon szerteágazó, s az európai felfogással szemben, egyáltalán nem egészségtelen, sőt! Az azonban nem tévhit, mely szerint a kínai emberek nagyon sok rizst esznek. Ez természetes, ugyanis a geográfiai adottságaiknál fogva, ezt az élelmet szinte mindenhol képesek megtermeszteni, s rendszeresen fogyasztják is. Egy kínai reggeli például elképzelhetetlen rizs nélkül, de ugyanez igaz a vacsorára is. Fontos továbbá megemlítenünk, hogy a kínai gasztronómiában a halak is nagy szerepet játszanak, ami kivételesen egészségessé teszi ezt az étkezési kultúrát!