A kínai üzleti kultúra

2014. április 3. csütörtök Kikapcsolva Szerző: administrator
A kínai üzleti kultúra

A kínai üzleti kultúra

Bizonyára minden üzletember tudja, hogy egy sikeres nemzetközi üzlet megkötése során, igencsak hatalmas figyelmet kell szentelni az országok közötti kulturális különbségekre. Mivel Kína egy virágzó nagyhatalomnak tekinthető, ezért gazdasági okokból is igencsak célszerűvé és előnyössé vált az országgal történő üzletelés. Mindenekelőtt azonban, nem árt megismerni a kínai üzleti kultúra néhány alapszabályait, amit mindenegyes tárgyalás során érdemes szem előtt tartani.

Elsősorban, az üzleti partnerek között egy nyitott együttműködés kell végbemenjen, a tárgyalások során a fluid gondolkodásmód a jellemző. Ebben az esetben nem szabad túlságosan ragaszkodni semmiféle konkrétumhoz. Fontos szempontot képvisel a folyamatos együttműködés, illetve a közös cél szem előtt tartása, így ne a saját koncepciónkhoz ragaszkodjunk, hanem inkább legyünk nyitottak más lehetőségekre is. Az üzleti terv kialakítás során, elsőként a stratégiai tervezésre érdemes a hangsúlyt fektetni, ezt követi maga az üzleti terv, majd pedig egy működési terv kidolgozásával folytatódik.

Ha sikeresek szeretnénk lenni, akkor ezt a következetes sorrendet mindenképp célszerű betartani. A kínai kultúrában hatalmas figyelem irányul az arcra, ugyanis ebben rejlik a megbecsülés illetve a szavahihetőség lényege is. A sikeres, eredményes kommunikáció is a megbecsülésben és a tiszteletben rejlik. Továbbá, érdemes azt is megemlíteni, hogy a kínai emberekre jellemző a mosolygós arc, azonban ez nem kell megtévesszen, ugyanis mint minden esetben, itt is az üzleti érdek áll a háttérben és a céljaik megvalósítása képezi az elsődleges szempontot számukra.