A nyomda stencil- vagy lézervágója

2015. július 6. hétfő Kikapcsolva Szerző: administrator
Stencilezés, a modern nyomda egyik vívmánya

Stencilezés, a modern nyomda egyik vívmánya

Egy igazán érdekes képeslap nem mindig téglalap alakú. Az emberek legtöbbször azokat a lapokat vásárolják meg, amelyek valamilyen furcsa, meghökkentő formájú, újszerű kialakítású és személyre szóló élménnyel bíró elemet tartalmaznak.

A nyomda a nem szokványos szélekkel és formákkal rendelkező képeslapok gyártását stencilezéssel vagy lézeres vágással oldja meg. Mindegyik technikának megvan a maga előnye. A stencilezés tulajdonképpen olyan folyamat, amelyikben a megrendelő kívánságai szerint készítenek egy vágóeszközt.

Ez a vágóeszköz, amikor nagy nyomás alatt a papírrétegekből kivágja a kívánt formát, újra és újra felhasználható. Alkalmas nagyobb mennyiségű képeslap elővágására. Hátránya viszont az, hogy a finom formák kivágását nem mindig lehet megoldani ezzel a technikával.

A finom és részletes formák kivágására, néhány nyomda rendelkezik lézeres vágóeszközzel, amit ideális akkor is bevetni, hogyha nem nagymennyiségben rendelik azt meg. Így nem kell előre legyártani a vágó formáját, tehát költség-hatékonyabb.