Hidegen sajtolt olaj készítése
A különböző olajokat az alapélelmiszerek közé soroljuk, hiszen szervezetünknek szüksége van az olajban megtalálható jótékony zsírokra. A hidegen sajtolt olaj gyártási technológiáját tekintve egyedi. Vannak hidegen és vannak melegen sajtolt olajok. Az extrém hőkezelési eljárások szerepet játszanak az olaj minőségében. A hidegen sajtolás lényege az idegen anyagok eltávolítása, vagyis a tisztítás és a vizes mosással történő szűrés, centrifugálás.
A hideg sajtolásnak köszönhetően, az olaj nincs kitéve kémiai hatásoknak, ezáltal egészségesebb, mint a meleg sajtolással készített változatok bármelyike. Ősszel az olívabogyó leszüretelését követően, különféle színű és ízű olajt lehet előállítani. Az olívaolaj színe a borostyán-sárgától egészen a mélyzöldig bármilyen lehet. Ezt csupán az határozza meg, hogy a bogyókat mikor szedik le a bokrokról. Azok a termelők, akik precízen végzik munkájukat, a próbaszüret után még próbasajtolást is végeznek. A hidegen sajtolt olaj minősége kiváló a spajzoldbe.hu weboldalon.