Mi is az a kézi dörzsár?

2016. június 29. szerda Kikapcsolva Szerző: administrator
Hatékony eszköz a kézi dörzsár

Hatékony eszköz a kézi dörzsár

Az ember gyakran szeret otthon kicsit barkácsolni. Ennek általában az oka, hogy hobbiból keres valamilyen elfoglaltságot vagy pedig ez a munkája. Akik a fém megmunkálását valamennyire ismerik, tudják jól, hogy elengedhetetlen szerszám a kézi dörzsár használata ebből a szempontból. De pontosan mi is ez az eszköz, valamint mire való?

Nagyon egyszerűen, a megfelelő furat készítésére! Természetesen nem helyettesíti magát a fúrót, nem is ez a feladata, csupán az utólagos megmunkálásban vesz részt a kézi dörzsár. Vegyük alapul, hogy akarunk valamilyen fémlapba egy adott méretű lyukat fúrni. Első lépésben fúrófejjel átlyukasztjuk. Ez azonban még nagyon durva munka, amit sok esetben szükséges finomítani. Ilyenkor jön a kézi dörzsár használata.

Ez a szerszám pontosan beleillik a szükséges helyre és szépen aprólékosan megcsiszolja azt, aminek következtében egy sima és egyenletes belső felület alakul ki. Többféle méretű szerszám létezik, így minden esetben hatékonyan tudjuk használni, valamint megvásárolhatóak még állítható élű kézi dörzsár termékek is.