Rendíthetetlenül végzi dolgát a fogaskerék

Rendíthetetlenül végzi dolgát a fogaskerék

2016. december 11. vasárnap Kikapcsolva Szerző: administrator
Fogaskerék

Fogaskerék

Életünk megkönnyítésében jó néhány termék játszik fontos szerepet. A pontos időt az óra mutatja, a munkahelyünkre gyakran kocsival vagy tömegközlekedéssel jutunk el. Mindemellett a háztartási berendezések felépítésében is jelentős szerepet tölt be a fogaskerék. Ez a hasznos kis szerkezet hihetetlenül változatos lehet. Szinte nincs olyan méret, amiben ne tudnák legyártani.

A milliméteres átmérőtől egészen a többméteresig elkészíthető. Már a legkezdetlegesebb berendezésekben is fontos szerepet játszott a fogaskerék, és a több ezer év alatt folyamatosan változatlan maradt, egyedül csak a formája és anyaga ment át némi alakuláson.

Egy olyan tökéletes erőátadó egységről van szó, amit egyszerűen nincs hova továbbfejleszteni. A fogaskerék életünk szerves részét képezi. A rendszeres használat azonban megterhelheti, és idővel cserére szorulhat. Bár sok olyan anyag áll a rendelkezésünkre, amiből hosszú évtizedeken át működő rendszer építhető ki, mégis eljöhet az ideje annak, amikor már nincs tovább és muszáj cserét alkalmazni.