A FI relé életmentő szerepe

2016. június 7. kedd Kikapcsolva Szerző: administrator
fi rele

A FI relé szerepe

Elektromos áramra minden háztartásban szükség van, hiszen a berendezéseink nagy része így működik. Azonban veszélyt is rejt magában az elektromosság. Az áramütés komoly sérülést, sőt, halált is okozhat. Ez azonban elkerülhető egy FI relé beiktatásával a hálózatba.

Ezt a készüléket nevezik még életvédelmi relének és érintésvédelmi relének is. A feladata, hogy azonnal megszakítsa az áramkört, ha elfolyó áramot észlel. A rendszer tulajdonképpen a fázis és a nulla vezetékek közötti áramerősség eltérést érzékeli.

Normál esetben ugyanis, a két vezetéken azonos erősségű áram kell áthaladjon. Azonban, ha valaki hozzáér a feszültség alatt álló berendezéshez vagy a szigetelésmentes vezetékhez, akkor az áram egy része elfolyik.

A legapróbb különbséget is képes érzékelni a FI relé és pillanatok alatt megszakítja az áramkört, így megvédve minket az áramütéstől. Nemcsak az emberi élet védelmét szolgálja ez a készülék, hanem az otthonunk biztonságát is. Ugyanis az elektromos zárlat könnyen okozhat lakástüzet, a Fi relé azonban megakadályozza ezt.