Bárki által fogyasztható a gluténmentes tészta

Bárki által fogyasztható a gluténmentes tészta

2016. szeptember 28. szerda Kikapcsolva Szerző: administrator
Gluténmentes tészta

Gluténmentes tészta

Manapság már temérdek tésztaféle vásárolható meg a boltokban, online áruházakban, és nemcsak a megszokott fajták, hanem amiket bárki fogyaszthat, még az egyes alapanyagokra érzékenyek is.

Gondolunk itt a gluténmentes tészta típusra, ami egyre népszerűbbé válik hazánkban is, átvéve a megszokott változatú szerepét. De pontosan mit is jelent a glutén? Nos, ez egy olyan vegyület, amelyik két fehérjének a keveréke, a gliadinnak és a gluteninnek.

Ez az anyag az ismertebb, illetve az általunk szinte mindennap használt gabonafélékben is megtalálható, például a búzában, rozsban és árpában is. A glutén ezeknél a növényeknél a magban kap helyet, az endospermiumban, ahol fellelhetőek a keményítők is.

Ez a keverék együttes a búzaszemek fehérjetartalmának körülbelül 75 %-át teszi ki. A vegyület a keményítő kimosásával tisztítható, ugyanis az vízben nem oldódik. A gluténmentes tészta nyilvánvalóan ezeket nem tartalmazza, ezért fogyasztásra alkalmasnak bizonyul azok körében, akik mindig is allergiásak voltak ezekre.