Lumbágó ischiassal – A kezelés menete

Lumbágó ischiassal – A kezelés menete

2023. június 25. vasárnap Kikapcsolva Szerző: seditor

A derékfájdalom egyik típusa a lumbágó, ami általában egy rossz mozdulatra jelentkezik és meglehetősen heves fájdalommal jár. Vannak olyan esetek, amikor a lumbágó után az isiász is kialakul, ezért elengedhetetlen a mihamarabbi kezelés. A Gyógytornászom rendelő weboldalán erre is kitérnek. Kiváló lehetőséget biztosít a gyógytorna a kínok enyhítésére. Ebből a célból mechanikus energiát használ fel. A gyógytorna kimondottan hatékony konzervatív terápiás eljárás a fájdalmas panaszok esetén.

Egyéb kezelési lehetőséggel nem helyettesíthető. A gyógytorna feladatai lehetnek aktív gyakorlatok, amikor a páciens végzi a terapeuta által diktált tornát, mint az erősítés, nyújtás, a koordináció és az egyensúly fejlesztése, valamint a tartásjavító gyakorlatok. A második variációt a passzív gyakorlatok jelentik, ekkor a gyógytornász különböző fogásokat alkalmaz, a páciens pedig passzív. Ezen gyakorlatok közé tartozik az izomlazítás, a nyújtás és az átmozgatás. A harmadik verzió esetében aktívan zajlik a gyógytornakezelés, a beteg és a szakember együtt dolgozik.

Ilyenkor a kezelt személynek olyan kis mozdulatokat szükséges végeznie, mint az izmok feszítése, mozgatása és a levegővétel, majd kifújás. Tulajdonképpen a gyógytorna eszközökkel és azok nélkül is kezelésbe veheti a mozgásszervi fájdalmak kiváltó okát. Gyakran használják az SMR hengert, a trigger labdát, a fitballt stb. Ahhoz, hogy a lumbágó kezelés tökéletes eredményt hozzon, a szakemberek általában életmódbéli változtatásokat is javasolnak.

Ennek köszönhetően, a páciens megtanulja azt, hogyan tudja megelőzni az újabb panasz kialakulását, vagy ha újra jelentkezne a derékfájdalom, miként csökkentse azt. Manuálterápiával is sokat lehet tenni a lumbágó kiváltó okai ellen. Ez voltaképpen a gerinc eredetű problémákat célozza meg, a csigolyák és a kisízületek mobilizálásával. A szakember speciális fogásokkal vizsgálja meg az egyes ágyéki csigolyák közötti mozgást, ahol találhat blokkolt és túlmozgó területeket is. Az eredményt összegezve dönti el a kezelést.