Mi az online pénztárgép rendelet lényege?

Mi az online pénztárgép rendelet lényege?

2023. szeptember 27. szerda Kikapcsolva Szerző: seditor

Ahogy halad előre az idő, az elvárások nagymértékben változnak bizonyos szakmákon belül. A fejlődés minden területen tetten érhető, amire megéri odafigyelni, mert az olykor könnyítéseket jelent, máskor pedig kötelezettségeket ír elő. Azok, akik már régóta bolt vagy egyéb vállalkozás tulajdonosai, megélték azt az időszakot, amikor megtörtént az online kassza bevezetése. Ez járt akkoriban némi felháborodással, mondhatni joggal, mert elég drága rendszereket kellett minden cégnek saját pénzen beszereznie azért, hogy megfeleljen az előírásoknak.

Miért volt erre szükség? Azért, hogy könnyebb legyen az átláthatóság, csökkenjen a csalások száma, tehát a különböző ágazatok fehérítése megtörténjen. A nyugták adásához történt meg ennek a lényegi hozzárendelése. Ilyen esetekben kötelező az online pénztárgép használata. Lényegében tehát, 2017-óta nyugtát csak így adhatnak ki és aki ezt megpróbálja kicselezni az nagyon pórul jár. A régebbi berendezések még az adatsorokat egy külön fekete dobozba gyűjtötték, amit le kellett tölteni és úgy beszolgáltatni a hatóságok irányába.

Az online rendszerek révén, már nincs ilyen probléma, mert az egyes kasszák direkt kapcsolatban vannak a NAV szerverekkel és folyamatosan küldik be az adatokat feldolgozásra. A trükközések száma tehát jelentősen megcsappant. Cserébe viszont minden új üzletnyitásnál számolni kell a 100 000 Forintot meghaladó tétellel. A vásárlás azonban csak ez egyik opció, ugyanis van lehetőség bérelni ilyen eszközöket, amik töredékébe kerülnek a teljes vételárnak. Ami jó ezekben a berendezésekben, hogy a használatuk egyszerű.

Típustól függően, akár naponta több 100 nyugta készítésre képesek, minden megterhelés nélkül. A papírtekercsek cseréje néhány mozdulattal elvégezhető, ami nem jelent majd fennakadást az értékesítés során. További kiegészítő rendszerek is illeszthetőek hozzá, amilyen a ma már szintén kötelező bankkártya terminál, vagy más elektromos fizetésre képes alkalmazás. Egy vonalkód olvasót sem árt társítani mellé, valamint az NTAK adatszolgáltatás szintén harmonizálható a hálózatba.