Mitől fájhat a derekam jobb vagy bal oldalon?

Mitől fájhat a derekam jobb vagy bal oldalon?

2024. január 30. kedd Kikapcsolva Szerző: seditor

Ha csak az egyik oldalon érzünk derékfájdalmat, azt is gondolhatjuk, hogy esetleg a veséből ered a probléma, de ez nincs minden esetben így. Többféle oka lehet a derékfájdalomnak, amelyek közül talán az izomhúzódás a leggyakoribb. Erre bővebben is kitérnek a www.gyogytornaszom.hu weboldalon.

Itt minden információt elolvashatunk erről az egészségügyi problémáról. Izomhúzódás esetén általában az történik, hogy egy nehezebb tárgy megemeléséhez nem használtuk a derékstabilizáló izmokat, így a teher a gerincoszlopra került. Nehéz fizikai munka és edzés során egyaránt előfordulhat. A menstruációhoz köthető derékfájás pedig a méh felől sugárzik ki, és a ciklus idejével enyhülni szokott.

Az esetek többségében viszont a derékfájás hátterében gerincproblémák állnak. A hanyag, görnyedt testtartás, a tartós ülés egyaránt derékfájást okozhat. Ha tartósan fennáll a gond, akkor tanácsos minél előbb szakemberhez fordulni, aki a vizsgálat alapján pontosan meg tudja határozni a derékfájás okát, és célzottan kezeli azt.

Hová forduljak a derékfájással?

Érdemes felkeresni a Budapesten két helyen is működő Gyógytornászom rendelőt, ahol az alapos állapotfelmérő vizsgálat során a szakemberek meghatározzák a probléma okát. Csakis ezt követően kezdődik el a profi kezelés. Tulajdonképpen a derékfájás a kiváltó ok alapján lehet lumbágó is, aminek nagyon kellemetlen tünetei vannak.

Az érintett nehezen kel ki az ágyból, kötöttnek érzi a derekát, egy mozdulat hatására nyilalló fájdalmat érez, de a szimptómák közé tartozik a melegségérzet, éjszakai fájdalom, nyomásra érzékeny derék, és a beteg kissé előre vagy oldalra helyezi a testsúlyát.

A derékfájást okozhatja isiász is, amikor az érintett zsibbadó érzést észlel a combban, derékban, égő fájdalmat az alsó végtagjaiban, de gyakori tünete az is, hogy köhögés, tüsszentés esetén is fájdalmat érez. Az isiász következménye továbbá az izomgyengeség, a mozgászavar, súlyosabb esetben pedig inkontinencia léphet fel. Többféle módszer létezik a derékfájás kezelésére, operatív, azaz műtéti, valamint konzervatív terápia.

Megfelelő terápia derékfájásra

A legtöbb esetben a konzervatív terápiát alkalmazzák a szakemberek, vagyis a nem műtéti úton történő kezelést. Gyakran ajánlják lazító krémek használatát, de ez a módszer nem szünteti meg a kiváltó okot, legföljebb enyhíti a kínokat. A fürdőkúra is lehet hatékony, ennek során elsődleges szempont a fájdalomcsillapítás, a termálvizek jótékony hatását alkalmazva.

A gyógytorna viszont nem pusztán a fájdalmat szünteti meg, de annak kiváltó okát is, ráadásul megerősíti az izmokat és stabilizálja az ízületeket. A terápia sikerességéhez hozzájárulhat a gyógymasszázs is, a feszes derékizomzat kilazítása által.

Szintén segíthet a manuálterápia, amelynek során kézzel kivitelezett, speciális műfogásokkal kezelik a szakemberek a csigolyák közti ízületeket, valamint a gerinc környéki izmokat. A fizikoterápia pedig természetes és mesterséges fizikai energiákat használva csillapítja a fájdalmat, illetve enyhíti az izomfeszességet. Kezelés nélkül hosszútávon állandósul a fájdalom, és bizonyos mozgások kivitelezése is akadályozott vagy nehezített lesz.